zondag 25 januari 2015

Kroten koken, bietjes klaarmaken streekrecept

Vanavond heerlijk krootjes gegeten oftewel rode bieten. Hier worden ze kroten of krootjes genoemd. Ik ben benieuwd of dit ook in andere delen van het land zo is.

Vandaag helemaal vanaf het begin met rauwe bieten begonnen. Eerst afspoelen en zo in de pan doen en ongeveer een half uurtje koken tot ze gaar zijn. Doe dit het liefst de avond voor je ze gaat eten.

TIP: Een klontje boter in de pan dan kookt het water niet over en heb je geen last dat je hele gasfornuis onder het bietensap zit en geloof mij daar word je niet blij van.

Als de bieten zijn afgekoeld kun je de schillen eraf halen en ook het 'kontje'. Hierna kun je de bieten in plakjes snijden of raspen. Ik vind geraspt het lekkerst als ze goed gaar zijn gaat dit snel.

Hierna de bietenrasp terug in de pan doen met een gesnipperde ui, een klein beetje suiker en een scheutje azijn, zout en peper. Nog even goed doorwarmen zodat de smaken in trekken.

Het huis begint nu behoorlijk naar bieten te ruiken en de geur vind ik echt niet lekker. Gelukkig smaken ze een stuk beter als ze ruiken.

Gewoon met aardappels en een balletje gehakt een lekkere Hollandse winterprak.


rauwe bieten koken, krootjes klaarmaken 

bietjes lekker met een rauw uitje en wat azijn 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten